Stimularea imunitatii prin dieta

Pentru ca ne apropiem de perioada virozelor si racelilor dese, avem cateva sfaturi care sa va ajute in cresterea imunitatii fata de acesti virusi. Stiati ca dieta care stimuleaza cresterea imunitatii, nu este in esenta diferita, de ceea ce inseamna o alimentatie corecta?

Fie ca vorbim de agresori precum virusurii, bacteriile, fungi, radiatii, substantele  toxice sau celulel cu potential canceros, organismul nostru are solutii pentru propria sa aparare (bariere cutaneo-mucoase, celule imune, sucuri digestive etc.)  si acestea sunt toate potentate de o alimentatie adecvata.

Vitaminele si mineralele cu rol antioxidant (A,C,E seleniu, zinc,fier si cupru), acizii grasi Omega 3, flavonoidele, carotenii, compusii fenolici, indolii stimuleaza imunitatea organismului, crescand rezistenta naturala a organismului la infectii si impiedicand cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase.

Deoarece leucocitele si limfocitele sunt produse si distruse rapid in cazul unei infectii, aportul suficient de proteine ar fi necesar.

Dietele bogate in grasimi saturate sau hidrogenate pot “bloca” vasele limfatice, dar acizii grasi esentiali din uleiurile presate la rece, pestele oceanic, semintele si nucile sunt aliatii pretiosi ai imunitatii.

Alaturi de cantitatea optima de proteine, branzeturile si produsele lactate probiotice, legumele si fructele proaspete, bogate in vitamine si minerale, stimuleaza reactia imunaadecvata in lupta impotriva infectiilor virale si bacteriene.

In timpul unei infectii respiratorii, este mai bine sa evitam consumul de carne si oua.

Consumul de vegetale cum sunt morcovii, sfecla, cartofii dulci, rosiile, ceapa, usturoiul si germenii (fasole,lucerna,soia ec.) reprezinta solutia ideala. Fructele sunt binevenite si ele: fructele de padure (zmeura si afinele), pepenele rosu, grapefruit-ul, kiwi si merele. Acestea sunt bogate in vitamine si minerale, elementele necesare unei imunitati

De asemenea foarte bune sunt lintea si fasolea, cerealele integrale si orezul brun.

Mancarea trebuie sa fie proaspata sau gatita la abur, evitandu-se gatirea la temperaturi inalte ( peste 180 C) si prajirea alimentelor, ceea ce conduce la aparitia radicalilor liberi de oxigen si, prin urmare, la cresterea inflamatiei, deja existente in cadrul unei infectii.

Acum stii care sunt cele mai bune solutii pentru a te pastra in forma si a avea o imunitate de fier. Mancand sanatos si avand un stil de viata echilibrat, ai toate sansele sa te bucuri cat mai mult de toate lucrurile frumose!

 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

reclama mare, daca vrei foloseste contact