Sexul oral poate duce la cancer?

Un documentar BBC prezentat de Jaime Winstone examinează legătura dintre sexul oral şi numărul în creştere al cazurilor de cancer al cavităţii bucale şi gâtului în rândul tinerilor – descris fiind ca o „epidemie emergentă” de către un expert de la Cancer Research UK.

Rata de cancer oral a crescut cu 50pc la bărbaţi din 1989 şi este în creştere cu 3pc pe an la femei, chiar dacă fumatul, odată considerat a fi cauza majoră, scade.

Tipurile de cancer oral ucid aproximativ 1.800 de oameni pe an.

Oamenii de ştiinţă au furnizat tot mai multe dovezi în ultimul deceniu a legăturii dintre virusul papiloma uman (HPV), care se transmite de la o persoană la alta în timpul actului sexual, şi riscul crescut de a dezvolta cancer. Cu toate acestea, HPV este mai bine cunoscut ca fiind o cauză majoră pentru cancerul de col uterin.
“Dovezile sugerează că oamenii sunt mai susceptibili să aibă cancer legat de HPV în cazul în care au parteneri sexuali multipli şi practică sexul oral, indiferent dacă sunt bărbaţi sau femei,” declară Lesley Walker, director de informaţii la Cancer Research UK.

“Documentarul lui Winstone ar putea juca un rol foarte util”, a adăugat ea.

Lesley a remarcat, de asemenea, că vaccinarea elevelor împotriva HPV ar trebui să reducă în cele din urmă nivelul de infecţie, dar folosirea prezervativului este deja dovedită că diminuează riscul.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

reclama mare, daca vrei foloseste contact