Pedichiura cu pesti, periculoasa pentru sanatate

Persoanele cu un sistem imunitar deficitar sau cu diverse alte afectiuni se confrunta cu un risc crescut de infectie daca apeleaza la pedichiura realizata cu ajutorul pestilor tropicali, avertizeaza organizatia medicala britanica The Health Protection Agency (HPA).

In ultimele luni, au aparut o serie de intrebari in randul comunitatii medicale in legatura cu o anumita practica de infrumusetare. Potrivit acestei metode de pedichiura, clientii isi tin picioarele in bazine cu apa, in care inoata cateva zeci de pestisori din specia Garra Rufa, care se hranesc cu celule epiteliale moarte.

Desi noua tehnica de pedichiura prezinta “un risc foarte scazut” pentru clientii sanatosi, specialistii recomanda clientilor care sufera de anumite afectiuni, precum diabet si psoriasis, sa evite acest tip de pedicura.

Noul tip de pedichiura, extrem de popular in Asia, a fost interzis deja in cateva state americane – Florida, Texas, New Hampshire si Washington – deoarece oamenii de stiinta considera ca numeroase infectii, cauzate de ranile deschise, ar putea sa se raspandeasca in randul clientilor.

Organizatia britanica The Health Protection Agency (HPA) a conceput un nou ghid de recomandari, dupa ce expertii sai au descoperit faptul ca bazinele cu apa din acele saloane de pedichiura contin o serie de microorganisme, iar infectiile ar putea sa se transmita de la pesti la om (in timpul pedicurii), din apa la om (de la bacteriile care se inmultesc rapid in apa) sau de la om la om (prin intermediul apei contaminate, al peretilor bazinelor de apa si al pestilor).

Desi HPA recomanda anumitor persoane sa evite acest tip de tratament, expertii organizatiei britanice sustin ca riscul de infectie este “foarte scazut” pentru clientii sanatosi, daca saloanele de pedichiura respecta un regulament ce contine norme de igiena foarte stricte.

Pestisorii Garra Rufa – o specie de crap fara dinti – au devenit foarte populari si in saloanele de pedichiura din Marea Britanie, partial datorita noutatii pe care aceste saloane o aduc pe piata tratamentelor de frumusete.

Persoanele care intentioneaza sa isi acorde o sedinta de pedichiura cu ajutorul pestilor tropicali pot reduce riscul de infectie daca se asigura mai intai ca plagile si infectiile pe care le-au avut in trecut la nivelul picioarelor s-au vindecat. Clientii sunt sfatuiti, totodata, sa astepte cel putin 24 de ore dupa ce s-au epilat cu ceara sau s-au ras pe picioare, pentru a reduce la minimum riscul de infectie.

Noul ghid de recomandari formulat de HPA este sustinut de doua institutii medicale britanice – Chartered Institute of Environmental Health si Royal Environmental Health Institute of Scotland.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

reclama mare, daca vrei foloseste contact