Epilarea definitiva: pro sau contra?

Multe femei viseaza sa scape de parul nedorit pentru totdeauna, pocnind din degete. Tehnologia ne aduce destul de aproape de acest vis. Cu toate ca “epilarea definitiva”, asa cum este numita, nu este chiar definitiva si cu toate ca nu ne ajuta sa scapam de par pocnind din degete, face cu ochiul multor femei.

Cele mai cunoscute metode de indepartare pe termen lung a firelor de par nedorite sunt laserul si IPL (lumina intensa pulsata). Ambele sunt eficiente si functioneaza in acelasi mod, utilizand lumina pentru a incalzi si a distruge foliculii de par.

Aparatele laser si IPL “cauta” zonele inchise la culoare, adica firele de par pigmentate. De aceea, astfel de metode functioneaza foarte bine in cazul persoanelor cu piele alba si fire de par negre. Lumina intensa pulsata este mai eficienta decat laserul pentru ca poate acoperi arii extinse de piele.

Ambele metode sunt in general mai efciente in cazul femeilor decat al barbatilor. Datorita testosteronului, hormonul masculin, foliculii de par ai barbatilor sunt mult mai puternici decat cei ai femeilor si, prin urmare, mai dificil de distrus.

In ciuda denumirii, epilarea “permanenta” nu este tocmai permanenta… Rezultatele unui tratament pentru indepartarea firelor de par cu ajutorul IPL sau a laserului dureaza aproximativ un an. Denumirea “epilare permanenta” isi are originea in perioada de timp destul de mare pana la cresterea parului, mai mare decat in cazul oricarei alte metode de indepartare a parului nedorit.

Tehnica de epilare cu ajutorul laserului poate fi dureroasa usor pana la moderat, fiecare folicul de par fiind inconjurat de terminatii nervoase. Desi procedura este suportabila, se poate apela la creme cu efect anestezic care se aplica cu 30 – 60 de minute inainte de initierea procedurii. Efectele imediate ale epilarii sunt inflamarea si inrosirea pielii.

Cate sedinte sunt necesare?

Pentru rezultate satisfacatoare si de lunga durata, sunt necesare trei pana la sase tratamente. Intervalul de timp dintre doua tratamente variaza intre 4 si 12 saptamani, in functie de culoarea firelor de par, tipul laserului sau a ILP-ului utilizate si a zonei tratate.

Procedura: pe masura ce laserul este deplasat de-a lungul regiunii dorite, energia este absorbita de catre melanina de la nivelul foliculilor pilosi. Ulterior caldura acumulata determina distrugerea foliculului pilos. Sunt necesare mai multe sedinte pentru tratarea diverselor regiuni.

Reactii adverse frecvente: durerea usoara din timpul procedurii poate fi prevenita cu ajutorul unei creme cu anestezic. Roseata, tumefierea usoara si fotosensibilitatea sunt efecte adverse care dureaza cateva zile.

Complicatii: efecte adverse rare includ exfolierea locala, aparitia de bule (cu lichid), arsura pielii si aparita de pete maronii sau pierderea usoara a pigmentului la nivelul ariei tratate. Bronzul creste riscul complicatiilor, de aceea medicul poate recomanda amanarea procedurii pana la estomparea bronzului. Persoanele cu piele maslinie sunt mai susceptibile de a face complicatii de tipul depigmentarii locale.

Recuperare: la nivelul regiunii tratate va exista o sensibilitate locala timp de cateva zile, deci se recomanda folosirea unor haine protectoare si a lotiunilor fotoprotectoare timp de cateva zile.

Rezultate: trei sau patru sedinte, la un interval de 6 pana la 8 saptamani, sunt necesare pentru a obtine o reducere semnificativa a foliculilor pilosi de la nivelul regiunii dorite. Dupa aceasta se va astepta un an pentru a putea aprecia efectele tratamentului. Ciclul de crestere a parului dureaza aproximativ sase luni, deci efectele finale se apreciaza cel mai bine dupa parcurgerea a cel putin doua cicluri de crestere.

Care sunt riscurile?

Din fericire, complicatiile in cazul epilarii cu ajutorul laserului sau IPL sunt destul de rare, daca epilarea este efectuata corespunzator. Principalele efecte secundare la care te poti astepta sunt:

  • alterarea pigmentilor de la nivelul pielii – hiperpigmentarea postimflamatorie (colorarea pielii in zona in care s-a produs epilarea) si hipopigmentarea (decolorarea pielii) pot aparea la putin timp dupa epilare. Din fericire, sunt efecte temporare. Este recomandata evitarea expunerii la soare atat inainte de epliare, cat si dupa.
  • infectiile sunt foarte rare si apar din cauza unei ingrijiri inadecvate a pielii dupa tratamentul cu laser
  •  cicatricele pot aparea dupa o infectie a pielii, dar la fel ca si infectiile, sunt destul de rare

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

reclama mare, daca vrei foloseste contact