Chist ovarian functional

Generalitati

Chistul ovarian este asemanator unui sac rotund cu pereti subtiri, plin cu lichid limpede, care se dezvolta in ovar ca parte a procesului normal de producere de ovule. La suprafata ovarului, chistul ovarian seamana cu o umflatura. Un chist ovarian normal poate creste pana la 3.8 cm (1,5 in) in momentul in care se pregateste sa elibereze un ovul in abdomen (proces numit ovulatie).

Cand un chist ovarian nu elibereaza ovule, continua sa creasca, devenind mai mare decat normalul (chist ovarian functional). Un chist ovarian functional se poate forma si dupa ce ovulul a fost eliberat. In acest caz, chistul ovarian se inchide singur si se umple cu lichid. Acesta se numeste un chist luteal. Chisturile ovariene functionale sunt cele mai obisnuite mariri de volum ale ovarelor la femei in perioada fertila.

Ca majoritatea tipurilor de chisturi ovariene, chisturile functionale nu produc de obicei simptome si sunt observate la examinarile pelvine pentru prima data. Un chist ovarian marit se poate rasuci, se poate rupe sau poate sangera si sa devina foarte dureros. Daca a fost diagnosticat un chist ovarian functional, acesta nu este un motiv de ingrijorare intrucat el nu conduce la cancer. Majoritatea chisturilor functionale dispar singure in cateva luni si sunt inofensive.

Cauze

Un chist ovarian functional apare in urma uneia sau mai multor modificari minore in modul de producere si de eliberare ale ovulului. In timpul ciclului menstrual normal, pot aparea unul sau doua tipuri de chisturi functionale:
– chistul folicular sau simplu cand sacul ovulului (foliculul) mic nu elibereaza ovulul si se mareste umplandu-se cu lichid in interiorul ovarului sau la suprafata sa;
– chistul luteal sau corpul luteal apare cand resturile ovulului folicular nu se dizolva si continua sa se umple de lichid. Acesta este cel mai frecvent tip de chist ovarian.

Dezvoltarea chisturilor luteale este de asemenea frecventa in timpul tratamentului cu clomiphene citrate (Clomid sau Serophene) pentru infertilitate. Aceste chisturi dispar dupa ce tratamentul a fost terminat. Nu apar in timpul sarcinii si nu pun in pericol sarcina.

Simptome

Chisturile ovariene functionale sunt de obicei inofensive, nu produc simptome si dispar fara tratament. Chisturile ovariene sunt descoperite de obicei in timpul unei examinari pelvine de rutina.
Cu cat chistul ovarian este mai mare cu atat este mai probabil ca el sa produca simptome.

Cand apar simptomele acestea se manifesta astfel:
– mictiuni (urinari) frecvente, daca chistul marit apasa pe vezica urinara
– dureri abdominale
– modificari ale ciclului menstrual
– cresteri in greutate.

Simptomele severe pot sa apara daca chistul a fost rasucit (torsionat), daca sangereaza sau daca s-a rupt. Se recomanda consultul medicului in cazul in care apare: durere, soc sau simptome provocate de hemoragie:
– durere pelvina severa, aparuta brusc
– greata si varsaturi
– lipotimie (lesin), ameteala, slabiciune aparute brusc
– sangerari vaginale sau simptome datorate socului produs de sangerarea (hemoragia) excesiva.
Exista multe alte afectiuni care cauzeaza aceleasi simptome si semne ca ovarul chistic functional. Din acest motiv orice simptome pelvine neobisnuite trebuiesc examinate si se fac controale regulate anuale

Mecanism fiziopatologic

Majoritatea chisturilor ovariene functionale sunt asimptomatice si dispar fara tratament in una sau doua luni sau dupa unul sau doua cicluri menstruale periodice (normale). Unele chisturi se maresc in diametru pana la 10.2 cm (4 in) inainte sa se micsoreze si sa se rupa. Ruptura unui chist functional cauzeaza disconfort si durere temporara.

Chistul ovarian functional nu cauzeaza cancer ovarian. In orice caz trebuiesc excluse alte cauze de chist ovarian sau mariri de volum ale ovarului inainte de a se pune diagnosticul de chist ovarian functional. Acest lucru poate insemna reexaminari la fiecare 6-8 saptamani, ecografie pelvina sau posibil o procedura laparoscopica pentru o examinare mai indeaproape a chistului si a ovarului.
Chisturi ovariene postmenopauza. Dupa menopauza creste riscul de aparitie a cancerului ovarian. Din acest motiv toate cresterile ovariene post menopauza trebuiesc examinate pentru a evidentia semne de cancer. Uneori se recomanda extirparea ovarelor cand apare un chist pe ovar post menopauza. In unele cazuri, unele chisturile ovariene post menopauza, numite chisturi uniloculare, care au pereti subtiri si un singur compartiment, foarte rar pot degenera in cancer.

Factori de risc

Uneori un chist ovarian functional apare in ultima perioada a ciclului menstual, cand foliculul ovarian se umple de lichid.

Factorii care cresc riscul de aparitie a chistului ovarian functional sunt:
– istoric de chist ovarian functional;
– administrarea in mod curent de clomiphene citrate, cum sunt Clomidul si Serophenul, pentru a produce ovulatia;
– folosirea de implanturi de levonorgestrel (sistem Norplast) ca anticonceptionale. Daca se folosesc aceste implanturi se recomanda prezentarea la medic si scoaterea implantului;
– sterilizarea tubara (legarea trompelor) poate creste riscul de chist ovarian functional.

Se recomanda prezentarea urgenta la medic in urmatoarele situatii:
– durere pelvina severa aparuta brusc insotita de greata si varsaturi
– sangerare vaginala abundenta
– lipotimie brusca sau slabiciune
– ameteala brusca insotita de disconfort abdominal care dureaza mai mult de 2 ore.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

reclama mare, daca vrei foloseste contact