Bolile de inimă, ereditare din tată în fiu

Tulburările de sănătate sunt de cele mai multe ori imprevizibile şi generate de factorii externi, în interacţiune cu organismul tău.

Există, totuşi, o categorie de afecţiuni (unii specialişti susţin că mai bine de 80% dintre ele) pe care le poţi anticipa: ele sunt afecţiuni ce îşi au cauza în moştenirea genetică şi, de aceea, ar fi util să cunoşti foarte bine bolile cu care s-au confruntat sau se confruntă membrii familiei tale.

Deşi nu poţi modifica genele moştenite, cunoscându-le, vei fii pregătită să înfrunţi problemele de sănătate sau să le previi, cu atât mai mult cu cât intervine şi responsabilitatea creşterii unui copil.

Dintre bolile ce pot fi transmise genetic, s-a descoperit că bărbaţii pot moşteni o anume boală de inimă de la taţii lor, prin intermediul cromozomului „Y”.

Analizând ADN-ul a peste 3 000 de bărbaţi, oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au descoperit o versiune specială de cromozomi sexuali care dezvoltă riscul afecţiunii coronariană (o boală cardiacă la nivelul arterelor).

Experţii în cercetarea cardiacă ştiau deja că – în medie – bărbaţii dezvoltă boli de inimă cu un deceniu mai devreme decât femeile: începând cu vârsta de 40 de ani riscul apariţiei bolilor de inimă se poate măsura prin „unul din doi” pentru bărbaţi şi „una din trei” pentru femei.

În „ajutorul” geneticii vine şi stilul de viaţă – fumatul sau tensiunea arterială sunt contribuabili importanţi.

În urma studiului organizat de profesor dr. Maciej Tomaszewski, de la Universitatea din Leicester, s-a constatat că 90% dintre bărbaţii supuşi testelor posedau una dintre cele două versiuni comune ale cromozomului “Y”- numite “halogrupul I” şi “halogrupul R1b1b2”.

Bărbaţii purtători de cromozomul “halogrupul I” erau predispuşi la boala coronariană cu 50% mai mult decât ceilalţi.

“Suntem foarte încântaţi de rezultatele studiului având în vedere că, o dată cu el, am pus cromozomul “Y” pe mapa moştenirilor genetice privind bolile de inimă” , susţine dr. Tomaszewski.

Acesta a mai adăugat “medicii asociau, frecevent, cromozomul “Y” cu masculinitatea şi fertilitatea dar, după cum am putut observa, el este, de asemenea, implicat în bolile de inimă” .

Până la completarea studiului (descoperirea exactă a genelor din cromozomul “Y” responsabile de riscul unui atac de cord şi legătura cu sistemul de imunitate al indivizilor), medicii britanici sfătuiesc bărbaţii să se focuseze pe factorii de risc asupra cărora au puterea să intervină, cum ar fi alimentaţia şi sportul pentru a menţine tensiunea şi colesterolul în jos.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

reclama mare, daca vrei foloseste contact