Helioterapia – Terapie Naturista

HelioterapiaTerapie Naturista – insumeaza efectele benefice ale apei marine, soarelui, nisipului.

Helioterapia, recunoscuta ca posibilitate terapeutica in randul Terapiilor Alternative, inca de la inceputuri…

Intreaga noastra existenta se datoreaza acestui astru divin care este Soarele. Sursa primordiala a vietii. Fara El, totul ar fi cufundat intr-o noapte glaciara, fara suflare. Din cele mai vechi timpuri oamenii au venerat Soarele. Cultul Soarelui existand la toate popoarele, prin mitul zeilor ce intruchipau astrul central, izvorul energiei vitale. In mitologia egipteana, zeul soarelui, Ra s-a nascut din adancul marilor. Ideea zilei de 24 de ore a aparut la egipteni care considerau ca zeul Ra calatoreste jumatate din timp pe taramul de dincolo si jumatate pe taramul acesta. In mitologia chineza , cerul si pamantul formau un haos din care s-a nascut Pan Ku iar din ochii lui apoi au luat nastere soarele si luna. In credinta Crestina, Dumnezeu a creat “luminatorul cel mare” (soarele) ca sa carmuiasca ziua si ” luminatorul cel mic ” (luna) ca sa carmuiasca noaptea. Medicina veche indiana considera ca la baza vietii sta o energie subtila, numita prana, care patrunde in corp la nastere o data cu prima respirsatie si care este alimentata de soare prin fiecare respiratie.

Natura si ea a venerat chipul soarelui in felul ei; o serie de flori se bucura de infatisarea lui: floarea soarelui , floarea de lotus, sau animale precum leul, denumit “regele animalelor”, metale pretioase precum aurul fiind ” soarele metalelor “.

 Energia solara provine din reactiile termonucleare care au loc in centrul soarelui, prin conversia hidrogenului in heliu; masa solara contine 75% hidrogen, 25% heliu. Soarele actioneaza asupra sanatatii noastre prin: lumina, radiatii infrarosii sau calorice si radiatii ultra-violete, acestea din urma fiind sub forma de radiatii UV-A, UV-B, UV-C ; dar la suprafata pamantului ajunge doar 60% din energia solara si numai 1% din aceasta energie este reprezentata de razele ultra violete UV-A si UV-B; UV-C nu ajung pentru ca sunt absorbite in totalitate de stratul de oxigen si ozon din atmosfera. Intensitatea ultra violetelor variaza in functie de mai multi factori si anume: anotimp (mai mare vara decat iarna), perioada diurna (mai puternice dupa amiaza ), de latitudine sau altitudine (sunt mai puternice la munte unde aerul este mai rarefiat), in functie de reflexie sau refractie (mai puternice pe suprafete mai lucioase: apa, gheata, culoare alba: zapada, nisipul, prezenta pe cer a unor nori mici si albi poate sa accentueze radiatia solara prin reflexie).

Radiatiile infrarosii asigura energia calorica (caldura) necesara desfasurarii proceselor vitale ale organismului, iar lumina conditioneaza bioritmurile , asigura procesul de fotosinteza, permite activitatea existentiala. Incontestabil toate procesele biochimice din natura depind de activitatea solara; pana cand si procesele fiziologice prezinta variatii functionale in functie de fusul orar si ritmul circadian (noapte-zi).

Helioterapia, terapia prin puterea vindecatoare a Soarelui, a fost folosita din cele mai vechi timpuri, omul constatand ca lumina solara, pe care o primeste planeta noastra este benefica atat sanatatii lui cat si intregii vieti de pe pamant.

Avicena, un recunoscut medic arab, vorbea inca din sec. X despre beneficiile unei vieti in aer liber si expunerii moderate la soare; si alti invatati greci, romani, egipteni au elogiat binefacerile terapiei solare. In secolul VIII, medicii francezi remarcau efectele benefice ale soarelui la pacientii suferinzi de boli infectioase ale pielii.

Efectele benefice ale soarelui asupra corpului sunt bine cunoscute azi si incontestabile.

Prin actiunea directa asupra pielii transforma provitamina D in vitamina D, jucand un rol important in combaterea si tratamentul rahitismului, stimuleaza glanda tiroida, circulatia sanguina, activitatea sistemului nervos, digestia, creste pofta de mancare si imbunatateste metabolismul, stimuleaza sistemul imunitar si puterea de regenerare a celulelor, tonifica intregul organism, imbunatateste functiile cerebrale, etc.

Modificarea compozitiei radiatiei solare precum si a filtrului admosferic (din cauza poluarii, stratul de ozon s-a micsorat foarte mult, ceea ce a dus la fenomenul de incalzire globala si prin urmare o expunere brusca si prelungita la soare, poate avea consecinte nefaste pornind de la un simplu eritem solar pana la arsuri de gradul I sau II, intinse, deosebit de dureroase (care necesita ingrijiri speciale in functie de suprafata afectata, chiar spitalizare, (deci nu le tratati singuri!) care pot fi insotite de febra, stare generala alterata, greturi, varsaturi, in general manifestari atribuite insolatiei asociate. Daca deja v-ati ars evitati expunerea la soare in continuare, consumati multe lichide si folositi comprese cu otet de mere sau alt tip de otet pe suprafetele arse (calmeaza durerea, reduce iritatia).

Pentru aceste considerente este bine sa se aiba in vedere cateva masuri de precautie: o expunere neadecvata la soare poate avea efecte negative precum: arsurile solare cu riscul major, al expunerilor la soare prelungite care ramane cancerul de piele (melanomul malign), insolatiile, accidentul vascular, afectarea ochilor si vederii (in cazul expunerii pe termen lung).

expunerea la soare sa se faca progresiv, tinand cont de sensibilitatea fiecaruia; tenul deschis la culoare este mai sensibil; expunerea sa se faca cate 10-15 minute pe o parte, baia de soare fiind urmata de o baie de mare sau cel putin de un dus; folositi creme fotoprotectoare, dupa fiecare baie, pe toata suprafata corpului, la fiecare 2-3 ore.

– nu este bine sa va expuneti la soare in intervalul 10-16, cand radiatiile sunt foarte puternice.

capul trebuie protejat impotriva radiatiilor solare directe, la fel si ochii (prin purtarea palariei, ochelarilor de protectie).

– un aport suplimentar de beta-caroten si vitamina E va poate asigura un plus de protectie in perioada de vara, in timpul caldurilor toride.

Texte stravechi orientale, sfatuiau ca oamenii, vara sa poarte ghirlande de flori pentru a amplifica energia subtila din aura proprie; este bine asadar ca vesmintele sa fie cat mai colorate, fiecare culoare aducand incarcatura ei energetica specifica. Se spune ca locuitorii coastelor tropicale sunt mai veseli si mai optimisti decat popoarele nordice (acolo unde poua mai tot timpul), tocmai datorita faptului ca lumina soarelui aduce caldura in suflet. Tratamentul prin Helioterapie poate fi benefic inclusiv in tratarea anumitor forme de depresie, anxietate sau alte tulburari psihice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

reclama mare, daca vrei foloseste contact