Cromoterapia – Traieste Sanatos

Spectrul culorilor si semnificatia lor constituie preocuparile cromoterapiei, o alta modalitate de abordare si tratare a organismului aflat in impas.

Pentru ei care nu au auzit pana acum de Cromoterapie, acum au ocazia sa afle mai multe despre efectele benefice.

In aura sunt prezente in diferite grade toate nuantele coloristice. Bolile, dezechilibrele fizice si psihice, trairile, emotiile, gandurile, pot modifica culorile aurei. Cunoasterea calitatilor culorilor si preferintele noastre pentru unele sau altele dintre ele, ne poate ajuta sa ne cunoastem mai bine pe noi insine cat si pe ceilalti, sa putem explora zonele subtile ale fiintei umane, iar prin educarea constienta si voluntara a acestor preferinte sa aducem prin armonia culorilor acea stare de bine, calm, optimism, incredere in fortele proprii.
Utilizarea constienta a culorilor presupune cunoasterea semnificatiei acestora si alegerea pentru vindecare sau pentru scopuri benefice a acelor culori care sunt potrivite aurei proprii; sunt descrise 7 culori fundamentale:
– rosu – genereaza caldura, stimuleaza vitalitatea; cu cat o culoare este mai calda ( cum este rosul ) cu atat lungimea de unda este mai mare, iar impulsul nervos mai intens, crescand presiunea, accelerand ritmul cardiac; exista numeroase nuante de rosu, unele care au influente benefice: rosu pur, stralucitor ( incurajeaza, dinamizeaza ), rosu viu, intens ( exprima sanatate, vitalitate; se spune despre un copil ca este ” rumen “, ” imbujorat” ), rosu stralucitor ( exprima culoarea iubirii, pasiunii, sexualitatii, este afrodisiac ), rosu visiniu, rosu purpuriu ( exprima grandoarea, nobletea, elevarea ); respingerea acestei culori semnifica fragilitate launtrica, teama de actiune si de influentele mediului inconjurator. Exista nuante de rosu cu efecte nocive care dezvolta instincte inferioare, declanseaza efecte de ura, razbunare, furie, instincte sexuale animalice ( nuante de rosu impur, intunecat ); aceste nuante exista in aura acelor indiv izi decazuti, lipsiti de principii morale; prezenta acestor nuante negative pot cauza accidente vasculare cerebrale, paralizii; pe de alta parte aceste nuante nocive, o data create de anumite stari sufletesti precum mania, furia, groaza, frica, genereaza efectul de indepartare din aura a celor 7 culori benefice, generand aparitia bolilor; de aceea este necesar sa ne stapanim furia, groaza, mania si alte trairi nefaste. Curativ, rosul este indicat in: anemie, oboseala, neurastenie, paralizie, impotenta, sterilitate; nu este indicat in caz de inflamatii, la persoane colerice, iritabile. Avicena, recomanda in Antichitate culoarea rosie pentru tratarea melancoliei ( purtarea unui vesmant rosu in perioada toamnei ).
– portocaliu – se afla in spectrul vizibil intre rosu si galben ; rosu simbolizeaza lumea fizica iar galben planul mental ; cel mai des intalnita in aura, simbolizeaza echilibru, armonie, armonizeaza activitatea fizica cu cea mentala; este culoarea care combate pesimismul, depresia, frica; respingerea acestei culorik exprima pudoarea excesiva, frustrarea, reprimare a intentiilor naturale. Nuantele nocive, nuante mai tulburi de portocaliu, reflecta orgoliul, ambitia, mandria; anumite nuante spre brun reflecta o personalitate refulata, reprimata; dezvolta probleme la nivelul intestinului subtire si colonului ( constipatia reprezinta manifestarea anumitor reprimari, corelate cu sexualoitatea ). Curativ portocaliul are efect impotriva spasmelor, in tratamentul afectiunilor respiratorii, digestive, in spasmofilie, rahitism, anorexie, este antidepresiv. Ideal in starile de oboseala, stres, anxietate, dezamagire, este indicat pentru depasirea inhibitiilor, a unor obsesii, tulburarilor sexuale. Energia electro-magnetica a portocaliului se afla pe aceeasi frecventa vibratorie cu cea a lantului ADN ( are efect regenerant, anticancerigen ).
– galben– reprezinta intelectul, intelepciunea, stabilitate, luciditate, stapanirea de sine, onoare, optimism; este culoarea asociata spiritului, indica desprinderea de tot ce este material, exprima siguranta de sine; fiinta care are in aura galben auriu, este inzestrata cu intuitie mentala, iubire pura, inteligenta; galben pal indica dezvoltare spirituala, capacitate de clarviziune. Dimpotriva, persoanele care se lasa prada dorintelor materiale, nu asimileaza in aura lor culoarea galbena. Galben auriu este o culoare divina, purifica si protejeaza gfiinta umana de toate pericolele; in plan fizic stimuleaza sistemul imunitar, limfatic, este un bun stimulent al digestiei, se recomanda in afectiuni ale ficatului si vezicii biliare ( in medicina traditionala populara se foloseau in tratarea ficatului si vezicii biliare plantele cu flori galbene ); stimuleaza ratiunea si emisfera dreapta a creierului. Respingerea acestei culori inseamna deceptie, izolare de lume, caracter introvertit, incapacitatea de a darui. Nuantele nocive de galben pot determina o gandire dogmatica, criticism exagerat. Curativ, cromoterapia moderna a ajuns la concluzia ca aceasta culoare stimuleaza functiile heatice, trofice ale pielii, normalizeaza digestia, este indicata in parazitoze intestinale; nu este indicata in caz de febra.
– verde – in spectrul vizibil se afla intre galben si albastru, rezultand din interferenta lor cromatica; simbolizeaza regenerarea, renasterea, credinta si vindecarea, amabilitate si conciliere, dragoste, bucurie si optimism; este prin excelenta culoarea vietii; are efect calmant, racoritor, tonifiant. Verdele se asociaza primaverii cand totul renaste; induce relaxare, diplomatie, multumire generala. Exista nuante benefice care pot sa apara in aura : verdele tare, culoarea bradului ( este calmant, benefic in starile de iritatie psihica ), verde ca smaraldul ( exprima intelepciune, logica, minte sanatoasa, are efect regenerant, induce stare de expansivitate ), verde paun cu nuante de albastru ( intuitie, dezvoltare spirituala, este o nuanta care conserva, favorizeaza acumularea, eficienta pentru revitalizare, anemike ). Respingerea acestei culorisemnifica rigiditate , inadaptabilitate, intoleranta, fanatism, reactii ostile fata de nou. Alte nuante atunci cand apar in aura sunt nocive: verde citron cu interferenta de galben ( semnifica minciuna, inselaciune ), nuante de verde inchis pot semnifica egoism, invidie ” verde de invidie “. Curativ se recomanda in procese de refacere tisulara, postoperator, in convalescenta, boli debilitante, cancer, ulcer gastro-duodenal, hepatite, accidente vasculare, migrene, nevralgii, insomnie, HTA, alergii, benfic pentru a regla ciclul menstrual, etc. Este o culoare care transmite liniste si care trebuie evitata in momentele de ” prabusire ” a nivelului de energie .
– albastru – este coniderata cea mai rece si cea mai pura; este culoarea profunzimii interioare; albastrul prezent in aura semnifica inteligenta intuitiva, este culoarea spiriteloe elevate, aspiratiilor inalte, libertatii launtrice; albastrul stimuleaza imunitatea, calmeaza febra, reduce inflamatiile, aduce liniste si optimism; este culoarea fidelitatii, seriozitatii. Respingerea acestei culori denota frustrare, egoism,dezechilibru afectiv , teama exteriorizarii sentimentelor. Exista nuante benefice: albastru marin ( gandire profunda ), albastru ca cerul ( evolutie spirituala, iubire pura, rafinata, daruire neconditionata ), turcoaz care este o nuanta de albastru-verde ( ascensiune spirituala, creatie, geniu, idealuri artistice dar si cei care se contempla in arta, asculta muzica divina, citesc m ult, iubesc pictura si arta, reusesc sa capteze in propria lor aura culoarea albastra; asa se explica rolul artei in terapie; o muzica clasica innobileaza aducand in aura nuante de albastru ceresc, in timp ce o muzica rock amplifica in aura nuantele de rosu negativ, malefic cu porniri distructive. Excesul de expunere la lumina albastra ( si mai ales interioare vopsite in aceasta culoare, sau cei catre poarta lenjerie intima albastra sufera in timp de stari de astenie, diminuarea vitalitatii, inducand stari de tristete, depresie, nervozitate. Nuantele negative de albastru, albastru inchis poate merge de la egoism pana la stari de depresie, melancolie, introvertire ( inchidere in sine ). Curativ se recomanda in procese inflamatorii, febra, arsuri, bufeuri de caldura la menopauza ( este o culoare rece care stinge “focul”; mancaruri albastre: afine, mure, prune.
– indigo – este considerata culoarea care exprima dorinta de cunoastere, de aflare a adevarului; este albastrul inchis, combinatia intre inteligenta intuitiva si spiritualitate; in aura semnifica o atractie a persoanei catre paranormal ( clarvazatori, vindecatori, persoane dotate cu capacitatea de a citi aura energetica, au predominant in aura indigo); sunt persoane cu multa responsabilitate, simt de raspundere, discernamant). Nuantele benefice genereaza efecte de purificare, sedare, calmare. Nuantele negative determina ura, lasitatea, inselatoria, minciuna. Curativ este indicat pentru curele de detoxifiere, in boli cu pierdere de lichide ( diaree, varsaturi, bronsite, rino-faringite ), in afectiuni tiroidiene, tulburari psihice cu idei obsesive, halucinatii.
– violet -este simbolul echilibrului, armoniei, altruismului, puterii de sacrificiu, credintei in Dumnezeu; este culoarea sacra si nobila; rezulta din combinatia albastru inchis ( dorinta de cunoastere ) si rosu aprins, stralucitor ( simbolul dinamismului ); este culoarea initierii pe cale spirituala ( apare in aura ca un violet lavanda, combinatia intre violet si alb ).Este o culoare puternica, confera protectie aurei, asa incat impiedica proliferarea celulelor neoformatoare, maligne; studii actuale au aratat rolul acestei culori si in refacerea osoasa si cresterea imunitatii; regleaza respiratia si activitatea cardiaca. Respingerea acestei culori reprezinta dezamagire, delasare, teama de a socializa, obsesie, deziluzie. Nuante nocive pot genera dim potriva actiune distructiva. Curativ se recomanda in afectiuni neoformatoare, cancer, dupa traumatisme osoase, pentru cresterea imunitatii, tulburari de vedere ( o serie de personalitati aceasta culoare: Leonardo da Vinci, Wagner, contele de Saint Germain.

– alb – este perceput cu grade variate de impuritate, caci albul pur nu poate fi vizualizat in mod obisnuit; este amestecul tuturor culorilor spectrului vizibil; in aura semnifica starea de puritate, curatenia sufleteasca si apare atunci cand unei fiinte umane i s-a revelat adevarul absolut,a transcens efemeritatea lumii materiale; este culoarea gandurilor bune, protectoare; noi toti avem nevoie de alb. Curativ este recomandat pentru cresterea magnetismului persoanelor cu care venim in contact, confedra protectie, respinge energiile negative. Respingerea albului exprima cinism, egotism, scepticism.
– negru – reprezinta absenta luminii; in aura apare sub forma unor pete negresi semnifica negativism, absenta bunatatii, depresie; blocheaza penetrarea cutanata a radiatiilor electro-magnetice ale culorilor.
– gri – indica o stare de blocare a energiilor; cei care au gri in aura sunt persoane rigide, inchistate, mediocre; griul poate sa semnifice si depresia.
– argintiu – in forma sa benefica , sugereaza simbolismul lunii: tendinta la visare, traire in trecut ( este cazul persoanelor varstnice ); in forma negativa indica dorinta de a acumula multi bani, lacomie, dorinta de inavutire.

Pe acest curcubeu cromatic se bazeaza terapia culorilor, care exista inca din Egiptul Antic. Faimosul zeu Thot era stapanul culorilor, zeita Isis folosea culoarea galbena pentru amplifcicarea capacitatilor spirituale, iar zeul Osiris folosea culoarea rosu pentru mentinerea fortei vitale. Apoi prin intermediul indienilor si practicilor de yoga, a teoriei bioenergetice a corpului s-a aprofundat tot mai mult studiul culorilor in corelatie cu Universul existential. Viata noastra toata este o lume a culorilor. Inchipuiti-va ce ar insemna sa traim intr-o lume inconjurati de o singura culoare, sau doua culori, sau trei culori?… Trebuie doar sa invatam sa ne bucuram de fiecare raza, de fiecare petala, de fiecare picatura de roua.

Stiati ca si o picatura de apa are un halou energetic?

V-ati intrebat vreodata de ce o molecula de apa cu o formula chimica atat de simpla, cu toata stiinta actuala nu a putut fi reprodusa intr-un laborator? Nu ne gandim atunci ca apa este sfanta, este doar “lucrarea” unui unic si divin Creator?

Studii recente au constatat ca influenta culorilor este independenta de vedere si de expunerea directa a corpului la influenta acestora. Doctorul Michel Bontemps din Franta, a facut acest experiment si a ajuns la concluzia ca energiile modulare ale culorilor se comporta ca niste unde radio, ce genereaza efecte distincte in organismul nostru; de altfel, Laser-ul este o forma particulara de cromoterapie si se bazeaza pe utilizarea culorilor prin intermediul lungimilor lor specifice de unda ( unde hertziene ).


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

reclama mare, daca vrei foloseste contact