Reteta de luni. Supa de naut

Ne-am obisnuit sa asociem nautul cu gastronomiile Orientului. Era insa o vreme in care acesta – ca si alte leguminoase uiate ori alungate de prin bucatariile noastre – se gaseau in orice gospodarie de om bun, fie la sat, fie in mahala.

Marturie ne stau si retetele din „coprinsul” intaielor noastre carti de bucate. in „Buna menajera” a Ecaterinei Steriady (colonelu), publicata la Galati in 1871, aflam reteta de Supa de nohot. Sau naut…

Rețeta zilei. Supă de năut

Luati jumatate de oca de nohot si puneti-l intr-un vas de cu seara, puneti un tifon subtire peste vas, puneti putina cenusa si umpleti vasul cu apa rece, sa stea vasul pana a doua zi.

Spalati-l intr-o apa, curatati-i pelita de desupra si puneti sa fiarba, iar de nu va fierbe nohotul bine, pisati-l intr-o piulita, dati-o prin sita. Apoi aveti apa calda, faceti o supa cu o ceapa prajita in untdelemn, taiata marunt, apoi pune si acel nohot, dat prin sita in acea apa calda cu ceapa si cu o lingura de untdelemn iar si bun.

Dupa ce va da doua clocote aveti la supiera franzela rumenita la foc, taiata in mici bucatele si turnati peste ea supa si o dati la masa.

Acum, că am reabilitat un ingredient din trecut, nu îmi mai rămâne decât să vă chem pe toți la masă și să degustăm, cu lingura de lemn, din castroanele de lut, supa asta minunată de năut. Na, că mi-a ieșit și-o rimă! Poftiți la masă


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

reclama mare, daca vrei foloseste contact