Bara vs gantere

Ce este mai natural? Ce este mai eficient? Ce este mai sigur?

In salile moderne avem de ales intre numeroase aparate sofisticate, insa un antrenament intens poate include cu succes greutatile libere: bara si ganterele, considerate de multi baza oricarui program serios de antrenament pentru cresterea masei musculare.

Daca impinsurile cu bara (pentru umeri sau piept) functionau am fi vazut numai piepturi si umeri de culturisti pe strada. In realitate cei mai multi folosesc bara complet gresit sau, in cel mai bun caz, inutil.

Antrenamentul inteligent presupune obtinerea unor efecte cu un minim de efort si riscuri. Daca ai ca obiectiv sa arati bine si sa ai un corp sanatos, atunci cu cat faci “impins de la piept” sau “biceps ca Arnold” este total irelevant. Ba chiar te poti trezi cu accidentari sau alte probleme daca uiti scopul si greutatea de pe bara sau o anumita metoda de antrenament devin un scop in sine.

Exercitii de culturism cu bara= istorie prafuita si exceptii

Bara este imprumutata din haltere. La inceputurile culturismului sportivii sau erau si halterofili sau erau nevoiti sa se antreneze in salile de haltere, pentru ca sali specializate pe culturism nu prea existau. O metoda rudimentara de antrenament in culturism, bara cu discuri a fost folosita cu succes in special de catre cei supradotati genetic pentru sport, oameni care cresteau foarte usor in forta si masa musculara, determinand si incepatorii sau pe cei mai putin dotati sa le imite (in mod gresit) metodele de antrenament.

Se spune ca bara este mai buna pentru forta. Asta este valabil pentru cei care participa la concursuri de powerlifting sau haltere. Forta bruta pentru omul obisnuit este nefolositoare si cautarea ei poate aduce probleme(accidentari). Folosirea de greutati mari, desi este considerata un element esential al cresterii musculare, produce uzura articulatiilor, tendoanelor, ligamentelor. Chiar daca ai o forma de executie perfecta aceasta uzura este prezenta si pentru cei mai multi aventurieri se manifesta implacabil, cauzand suferinte acute(accidentari) sau cronice.

Exceptiile sunt atunci cand ai articulatii de fier, stapanesti foarte bine forma de executie, ai avut o perioada indelungata de antrenamente cu greutati mici si gantere si acum vrei sa cresti intensitatea. Atunci poti folosi si haltera, insa pentru perioade limitate, alegand atent greutatile si doar la exercitii cu risc redus.

Exercitii de culturism cu gantere= antrenament inteligent si eficient

Ganterele ofera nenumarate avantaje: cursa mai mare a miscarii, folosirea mai multor grupe musculare pentru stabilizare, libertate mai mare pentru articulatii, posibilitatea de a obtine aceeasi solicitare a muschilor cu o greutate mai mica (deci mai putin stress pe incheieturi), posibilitatea de a corecta asimetrii, controlul mai bun asupra traiectoriei miscarii si contractiei musculare. Chiar si faptul ca la inceput este mai greu sa foloesti ganterele este un avantaj: avantajul ca nu pui greutati mari pe un corp nepregatit. Oricum, ca incepator, chiar si cu greutati mici vei avea un impuls de crestere suficient, mai important e sa dormi si sa mananci pe masura lui.

Din punctul meu de vedere, antrenamentele moderne ar trebui sa fie o combinatie de miscari complexe executate cu gantere si la aparate, lasand haltera cu discuri pentru cei care vor sa se laude in fata prietenilor cu recordurile de forta pe care le au. Da, exercitii la aparate. Povestea cu “greutatile libere sunt mai bune decat aparatele” se aplica acum 20 de ani. In zilele noastre s-au inventat (si importat si la noi) aparate mult mai sigure si mai eficiente decat greutatile libere. As folosi bara in foarte putine situatii (geno, indreptari, pus la piept), fara exercitii clasice de tip “impins culcat” sau “biceps”.

Evident, cei care concureaza (in concursuri sau cu ei insisi) la diverse probe de forta pot folosi si haltera daca nu au ceva mai bun de facut. Doar ca pentru cei care fac pentru a arata bine si sanatate exista metode mult mai sigure.

Faptul ca baietii mari din sala fac exercitii cu bara nu inseamna ca daca ii vei imita vei arata ca ei. Din contra, sansele sa te accidentezi sau sa ramai fara progrese din cauza supraantrenamentului sunt foarte mari. Alege mai bine calea moderata, cu exercitii simple si sigure (inclusiv la aparate), care pe termen lung iti vor aduce rezultatele pe care le vrei.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

reclama mare, daca vrei foloseste contact