ZMA

ZMA sau zinc-magneziu-aspartat este o combinatie care se comercializeaza sub mai multe denumiri, dar aceasta este cea mai cunoscuta. Nu este un supliment artificial, este doar zinc si magneziu intr-o forma usor asimilabila.

Avantajul este ca mineralele nu isi reduc unul altuia absorbtia ca in cazul suplimentelor de multiminerale.

Atat zincul cat si magneziul sunt necesare pentru o performanta optima si creearea unui mediu hormonal propice acumularii de masa musculara si scaderii stratului de grasime.

Dietele de slabire pot fi deficitare in magneziu, ducand la depresie, insomnii(sau somn neodihnitor), apetit crescut, lipsa progreselor. Magneziul din ZMA poate compensa acest deficit. Zincul este un mineral esential, in speical pentru barbati(prin ejaculare se pierde si zinc), refacere, prevenirea vergeturilor, prevenirea infectiilor. Alimentele comune contin foarte putin zinc, cum este cazul oului produs prin cresterea intensiva a gainilor spre deosebire de gainile care sunt crescute in liberate.

Intr-un studiu facut pe 12 jucatori de fotbal american, timp de 8 saptamani, cercetatorii au observat ca ZMA a crescut nivelul de testosteron si IGF-1; un hormon foarte important in crestrea masei musculare. Cresterea hormonala se datoreaza probabil zincului, a carui deficienta oricat de mica in organism afecteaza serios secretia de testosteron si numarul de receptori androgeni. De asemenea, a determinat o crestere a fortei, probabil datorita in principal magneziului.
Recomandari de utilizare

ZMA se recomanda a se lua inainte de culcare, cand se crede ca mareste considerabil secretia de hormon de crestere, in special in sinergie cu l-teanina, un extract din frunzele de ceai verde. Nu se recomanda consumul de suplimente sau alimente bogate in calciu la aceeasi masa.

Dozarea: se iau 30mg de zinc, 450mg de magneziu si eventual se asociaza cu vitamina B6 si teanina.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

reclama mare, daca vrei foloseste contact