Suplimente nutritive

Ce sunt suplimentele nutritive?

Sunt substante extrase din alimente sau diferite produse vegetale si animale sau chiar de origine minerala. Rolul lor este acela de a aduce in dieta acele substante care s-au dovedit utile in diferite scopuri(sanatate, slabire, marirea masei musculare, grabirea refacerii, arderea grasimii, antioxidanti, hepatoprotectoare etc.), atunci cand este dificil a se asigura acestea direct din alimente.

De exemplu :

Vitamina C:  1000mg se gasesc in 2,5kg de lamai sau intr-o tableta.
Vitamina E – 400ui se gasesc in 5 kilograme de alune sau intr-o capsula
Creatina – 20 de grame se gasesc in 5 kilograme de carne de vita sau in 4 lingurite de creatina pudra
Glutamina – 9% in caseina sau 100% in suplimente cu glutamina

Alimentele obtinute prin agricultura intensiva( in vata sau coapte la bec) si alimentele procesate contin mai putini nutrienti esentiali decat alimentele naturale. Modul de viata modern duce la cresterea necesarului de vitamine, minerale antioxidanti. Un regim de crestere in masa musculara(cu antrenamente intense) sau un regim de slabire(cand se consuma cantitati mai mici de alimente decat in mod normal) duce si el la un deficit de micronutrienti care poate fi acoperit prin suplimente nutritive. Stress-ul, poluarea, greselile alimentare din trecut sunt iarasi cauze care determina beneficii de pe urma suplimentarii cu diversi nutrienti, de la vitamine si minerale la antioxidanti si enzime digestive.
Fiind sub forma de tablete sau prafuri, suplimentele sunt deseori caracterizate drept substante “nenaturale”, daunatoare etc. Acest lucru nu este adevarat. A nu se confunda suplimentele cu steroizii anabolizanti si alte substante dopante.

Deci pentru cei care se antreneaza serios si urmaresc progrese rapide, suplimetele putem spune ca sunt absolut necesare. Ele trebuie sa vina totusi in completarea alimentelor si nu sa le inlocuiasca. Inainte de a lua suplimente intrebati doctorul, mai ales daca suferiti sau ati suferit de vreo boala. Respectati dozele si conditiile prevazute de producatorul suplimentelor sau de un specialist.

ATENTIE : testele pentru a determina efectele suplimentelor sunt facute pe grupuri de subiecti iar rezultatele finale sunt o medie a rezultatelor participantilor. Deci unii dintre noi raspundem mai bine la anumite suplimente, altii nu, asa ca nu etichetati suplimentele prin prisma unei experiente singulare, pozitive sau negative. De asemenea, in functie de obiectivele fiecaruia, genetic, varsta, dieta, antrenment efectele pot fi diferite.

Suplimentele nutritive se iau in functie de genetic, obiective, dieta, antrenament, buget. Este aproape inutil sa discutam despre suplimente in conditiile in care nu stii cine esti, ce vrei si macar ce mananci.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

reclama mare, daca vrei foloseste contact