Glutamina

Acid glutamic si Glutamina

Glutamina este un precursor al acidului gamma – aminobutyric (GABA) si al acidului glutamic . Consumarea de alcool priveaza organismul de aceste rezerve in GABA . Glutamina reduce oboseala . Acidul glutamic are o influenta in capacitatiile cerebrale, ameliorand memoria. Acidul glutamic este un amino acid neesential pe care corpul il utilizeaza pentru constructia de proteine. Glutamina este considerata importanta pentru refacere, sistemul imunitar, cresterea musculara, aparatul digestiv. Acidul glutamic si glutamina sunt doua lucruri diferite, desi unele suplimente listeaza pe eticheta acidul glutamic drept “glutamina”. Atentie la etichete, care cateodata pentru a induce in eroare consumatorul asimileaza glutamina cu acidul glutamic. Ele sunt diferite. Numai glutamina iti da beneficiile de mai jos.

Muschii nostri sunt compusi din aminoacizi. Anumiti aminoacizi sunt legati unii de ceilalti. Vorbim de asemenea de proteine. Sunt acele proteine numite contractile care permite muschiilor de a se contracte. Cu cat aceste proteine se gasesc din abundenta in muschii nostrii, cu atat ei vor fi mai mari si mai puternici.

De asemenea sunt si aminoacizi care raman in forma lor libera in muschii nostri. Ei vor servi fie la sinteza proteinelor; deci la anabolism, sau sunt utilizati ca forma de carburant pentru muschii nostri.

Glutamina este aminoacidul cel mai abundent din muschi si din sange. Concentratia sa foarte importanta ii ofer proprietati unice. Un muschi care este in faza anabolica se va ‘umple’ de glutamina. Pe de alta parte , in timp ce muschii nostri se golesc de glutamina, asta inseamna ca ei sunt in faza catabolica. In alti termeni, cu cat este mai multa glutamina in muschi, cu atat ei vor creste. Asta inseamna ca glutamina va stimula anabolismul muscular. Recente cercetari medicale au studiat impactul glutaminei in procesul cresterii musculare la om.

Este considerat de cei care fac sport un aminoacid conditionat esential, deoarece in conditiile de antrenamente intense corpul  nu poate fabrica suficient pentru refacere si crestere optima.

Atentie la suplimente, care cateodata pentru a induce in eroare consumatorul asimileaza glutamina cu acidul glutamic. Ele sunt diferite. Numai glutamina iti da beneficiile de mai jos.

Glutamina ca stimulator al anabolismului

Glutamina este cunoscuta ca promotor al conditiilor anabolice si de crestere a ratei sintezei proteinelor. S-a crezut multa vreme ca glutamina este direct raspunzatoare de acest lucru, dar s-a constatat ca de fapt mareste anabolismul prin suprahidratarea celulelor. Anabolismul este direct legat de cantitatea de apa retinuta in celule; glutamina ajuta acest proces.

De asemenea exista dovezi ca glutamina creste nivelul hormonului de crestere(unele studii pretind ca pana si 2 grame de glutamina maresc de 4 ori nivelul hormonului de crestere).

Glutamina si supraantrenamentul

Sportivii care se antreneaza cu greutati merg pe o linie destul de subtire intre subantrenament si supraantrenament. Unul din motivele supraantrenamenului poate fi si consumarea glutaminei musculare intr-un ritm care nu poate fi sustinut de refacere. Acest lucru ii face si predispusi la atacuri virale si bacteriene, sistemul imunitar fiind slabit.Glutamina este folosita de organism si ca precursor al acizilor nucleici, necesari in diviziunea celulelor, de ajutor si in lupta cu infectiil.

Metabolismul glutaminei

Glutamina poate fi sintetizata in organism, dar o parte vine si din alimentatie. Glutamina se sintetizeaza din acid glutamic si amoniac. Productia este atat de mare incat glutamina reprezinta 60% din totalul aminoacizolor din muschi. Aici sunt tinute practic rezervele de glutamina ale organismului. In conditii normale, organismul poate produce toata glutamina de care are nevoie. Un echilibru destul de fragil se mentine intre cantitatile consumate si cele sintetizate.

Importanta e data de multiplele functii pe care le are in organism: reglarea cantitatii de amoniac, care poate fi toxic, este folosita ca substrat energetic inspecial de celulele sistemului imunitar. Glutamina este direct implicata in reglarea sitezei proteinelor si a catabolismului si este un important stimul anabolic. Cand corpul este stresat, prin antrenament sau boala, necesarul de glutamina creste In timpul antrenamentului, utilizarea glutaminei in organism creste. Din aceasta cauza este nevoie sa se produca mai mult, pentru a mentine nivelurile plasmatice in limite normale. Totodata exercitiile intense produc metaboliti cum ar fi amoniacul si acidul lactic. Adaptarea are loc atat de rapid, incat dupa cateva minute de exercitii, nivelul glutaminei in sange creste.

Ca rezultat al antrenamentelor intense sau prelungite, se secreta si mai multi hormoni corticosteroizi care golesc rezervele de glutamina, chiar si dupa incetarea efortului fizic. Din aceste cauze, muschii ajung sa fie goliti de glutamina.

Cum evitam pierderea glutaminei?

Paradoxal, primul lucru pe care il avem la dispozitia noastra, nu este glutamina ea insasi. Trebuie inceput prin a da carburant corpului nostru. Ceea ce inseamna ca daca cautam a creste in masa musculara, trebuie sa mancam inaintea antrenamentelelor si imediat dupa ele.

Glutamina luata inaintea antrenamentului, va creste stocul de glutamina musculara, reducand scaderea ei in timpul antrenamentelor. Daca antrenamentul vostru este cu adevarat intens, trebuie sa luati cateva tablete de glutamina inainte, in timpul si dupa antrenament.

Daca o parte a caderii glutaminice se va produce in timpul antrenamentului, nivelul glutaminei va continua sa scada si dupa antrenament. Este deci esential de a lua glutamina dupa antrenament, daca vrem accelerarea anabolismului muscular.

Imediat dupa antranament trebuie luata proteina de zer, care este bogata in acid glutamic (precursor al glutaminei). Proteina de zer va fi ‘intarita’ cu luare catorva tablete de glutamina. Includeti glutamina in shake-ul de dupa antrenament. In afara antrenamentului, consumati glutamina cu ceva carbohidrati pentru a mari secretia de insulina necesara asimilarii si transportului glutaminei. Glutamina se gasete in caseina din lapte, zer si proteinele din grau.

Doza: in functie de dieta, starea de sanatate si intensitatea antrenamentelor 10-40 de grame pe zi, de preferinta separat in cateva prize, din care una inainte de antrenament si alta dupa. De asemenea si inainte de culcare este un moment prielnic pentru suplimentarea cu glutamina. Se poate asocia cu arginina, pentru un efect sinergic, in doze egale.

Glutamina se gaseste sub forma de pudra, capsule, pastile. Are un gust neutru, deci poate fi luata ca atare, cu apa.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

reclama mare, daca vrei foloseste contact