Cum cumperi suplimente nutritive?

Suplimentele nutritive sunt produse alimentare(in general extrase si concentrate din diverse materii prime de origine alimentara) care isi propun sa aduca un plus de nutrienti fata de alimentatia obisnuita. Pot fi macronutrienti(proteine, aminoacizi, grasimi sanatoase, carbohidrati) sau micronutrienti(vitamine, minerale, antioxidanti, diverse stimulatoare metabolice, extracte de plante cu diverse efecte asupra metabolismului).

De ce este nevoie sa iei suplimente nutrivie? Pentru ca alimentatia obisnuita este, de cele mai multe ori, insuficienta in raport cu cerintele corpului: sport, slabire, stress, poluare, diverse tulburari hormonale si metabolice, odihna. Pe langa faptul ca alimentele provenite din industrie si procesate sunt pur si simplu foarte sarace in principii nutritive(pentru ca industria alimentara are ca scop profitul, nu miligramele de vitamine dintr-o portocala), corpul nostru traieste intr-un mediu foarte diferit de cel pentru care a fost facut. Sunt si suplimente folosite in scop terapeutic sau paraterapeutic, ca tratament sau ca ajutor pe langa tratamentul clasic in aproape toate bolile si afectiunile cunoscute.

Care sunt pasii atunci cand vrei sa folosesti suplimente nutritive?

Dieta este pe primul loc. In functie de datele tale personale si obiective iti alcatuiesti dieta. Dieta poate apoi fi completata cu suplimente. Totdeauna se porneste de la necesarul de nutrienti si dieta pe care o poti asigura cu alimente obisnuite, apoi se completeaza cu suplimente nutritive. Folosirea suplimentelor in locul unei alimentatii echilibrate este gresita(cum ar fi, de exemplu “inlocuirea” meselor cu batoane nutritiva de proasta calitate). Chiar daca este foarte greu sa ai o dieta echilibrata, care sa iti asigure mare parte din nutrientii de care ai nevoie, trebuie totusi sa faci toate eforturile necesare astfel incat sa ai la dispozitie o diversitate cat mai mare de alimente, de preferinta crescute natural si neprocesate industrial.

Bugetul este hotarator pentru ce suplimente vei lua in final. Fara a te gandi la o suma pe care o aloci in mod regulat suplimentelor mai bine te duci la carciuma si bei banii respectivi.

Etichetele produselor sunt practic niste concursuri de exagerari si inexactitati, in special in tari in care nu exista un control asupra producatorilor. Nu te poti baza tot timpul nici pe recomandarile binevoitorilor din sala sau de la aprozarele numite magazine de suplimente nutritive(in cele mai multe cazuri) . Daca iti propui sa cumperi suplimente nutritive din farmacie, deja esti un caz pierdut. Faptul ca o persoana are bratul mai mare decat tine sau poarta un halat alb nu inseamna ca are vreun habar despre ce iti trebuie tie.

Ideal este sa te documentezi asupra necesarului de suplimente, asupra suplimentelor pe care iti permiti sa le cumperi, a efectelor, dozelor si modului de folosire inainte sa te trezesti cu ele pe masa intrebandu-te acum ce ai putea sa faci cu ele.

Alege inteligent si pe termen lung. Poate un produs plin de carbohidrati te va umfla peste noapte cu grasime, dar o combinatie inteligenta de vitamine si minerale, grasimi sanatoase, aminoacizi si antioxidanti este mult mai utila pe termen lung, inclusiv pentru sanatate. E bine sa iei un numar crescator de suplimente(sa nu incepi cu toate deodata), pentru a le putea observa efectele, mai ales cand experimentezi cu diverse doze si moduri de administrare.

Efectele suplimentelor difera de la persoana la persoana si chiar la aceeasi persoana de la o perioada la alta, fiind imposibil sa se faca afirmatii de genul “de la o cutie de gain fat pui x kg de muschi” sau de la 120 de pastile de slabit vei arde y kilograme de grasime. Suplimentele sunt un element extra in ecuatia antrenament-alimentatie-odihna.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

reclama mare, daca vrei foloseste contact