Carnitina

Este un amino acid derivat din lizina si metionina. Legumele si fructele contin mai putin de 1 %, iar produsele cereale contin mai putin de 5 % din carnitina pe care o gasim in carne si produsele din lapte. Carnitina transporta acizi grasi in mitocondrie (elementul citoplasmei celular, jucand un rol important in reactiile respiratiei celulare). Este un aminoacid popular pentru slabire si energie, fiind administrat in special inainte de antrenament. Carnitina in sine nu te ajuta la slabire in absenta dietei si antrenamentelor.

Carnitina este un aminoacid neesential, produs in ficat din lisina si metionina. Se mai gaseste in produse lactate si carne rosie. Carnitina este parte a enzimei palmitiltransferaza, care permite acizilor grasi cu lanturi lungi sa patrunda prin membrana celulelor si sa fie arsi pentru energie. De asemenea permite oxidarea piruvatului pentru energie ceea ce ar putea diminua producerea de acid lactic.

Alte efecte pozitive :

  • creste capacitatea de transport a IGF-1
  • reduce stresul oxidativ asupra muschilor in timpul si dupa antrenement
  • reduce febra musculara
  • reduce excretia de acid uric – ceea ce se traduce prin catabolism redus

Doza optima: 3-5 grame pe zi, inainte de antrenament cu o ora, si seara inainte de culcare. Dozele obisnuite sunt de 1-3 grame pe zi(pentru economie dar si efecte satisfacatoare).
Este non-toxica si poate fi luata de femei insarcinate sau copii.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

reclama mare, daca vrei foloseste contact