Aminoacizi BCAA

Aminoacizii cu lanturi ramificate (BCAA- branched chain amino acids)

Au ca rol principal economisirea glicogenului. Cei trei aminoacizi sunt isoleucina, leucina si valina. Cantitati foarte mari de leucina pot creste masa musculara si avea un efect anticatabolic(peste 50 de grame pe zi). Doza obisnuita etse de 4g valina, 2g isoleucina, 2g leucina pe portie. In ultimul timp leucina a castigat teren fiind considerata cheia cresterii musculare si recomandandu-se cantitati mai mari din acest aminoacid.

Isoleucina este necesara in formarea hemoglobinei, regleaza nivelul zaharului din sange si nivelul energetic. In corpul uman isoleucina se gaseste in tesutul muscular, pe care acesta o foloseste ca sursa de energie. Este folosita de catre sportivi, datorita calitatiilor sale de crestere a energiei si a rezistentei si ajuta la repararea tesutului muscular.

Ca suplimente nutritive, aminoacizii BCAA se gasesc sub forma de pudra, tablete, capsule, inclusi in alte suplimente. Se recomanda in special inainte de antrenament, pentru prevenirea catabolismului, dar sunt utili si in shake-ul de dupa antrenament, alaturi de carbohidrati, proteine, alti aminoacizi. Au un gust neplacut pentru unii, deci este de preferat sa-i amestecam astfel sau sa-i luam sub forma de capsule/tablete. Dozele pot fi si de 10-20g pe zi.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

reclama mare, daca vrei foloseste contact