Pericolul grasimilor

Am promovat multi ani grasimile sanatoase si am accentuat importanta lor in dieta in vremuri cand dietele “fara grasimi” erau omniprezente, promovand dieta keto si diverse variante de low-carb (asta se intampla prin 2006). Este necesar sa discutam si despre pericolul grasimilor, in ideea in care dieta ketogenica este promovata pe timp de canicula, cu alimente pe care eu le gasesc nepotrivite si moduri de preparare nesanatoase.

Vara este sezonul fructelor si al legumelor. Aceste alimente vin cu nenumarate beneficii, de la fibre alimentare la minerale si de la vitamine la antioxidanti. Cu fiecare zi se descopera noi si noi substante utile (fitonutrienti) in plante. Ele vin si cu o cantitate oarecare de carbohidrati facand nepotrivita asocierea grasimilor in dieta. Exista un sezon si pentru mancat grasimi: iarna.

Contaminantii din grasimi sunt o problema din ce in ce mai des discutata si recunoscuta. In special in grasimile de origine animala gasim substante capabile sa ne altereze echilibrul hormonal. Unele exista natural acolo, altele provin din poluarea mediului. Chimicalele daunatoare se concentreaza pe masura ce urcam in lantul trofic, de aceea in grasimea de porc, de exemplu, vom gasi cantitatile cele mai mari.

Inflamatia cronica generata de grasimi este un binecunoscut factor in bolile degenerative, imbatranire, cancer. Cu exceptia catorva grasimi de tip omega 3 (din plante sau peste) cu efect antiinflamator, restul sunt in mare parte pro-inflamatoare, mai ales cele din grasimea animalelor hranite industrial.

Dietele in care sunt restrictionati carbohidratii (pentru a face loc grasimilor) pot duce si la incetinirea functiei tiroidei. Poate fi in regula iarna, cand frigul va contracara acest efect. La fel, pentru cei/cele care au o hipotiroidie deja existenta, care nu a putut fi tratata natural, poate exista varianta unei diete low-carb pe termen mediu si lung.

Un efect pervers al consumului cantitatilor mari de grasimi se pare ca este hiperplazia adipocitelor. Adica inmultirea semnificativa celulelor de grasime la varsta adulta. Teoriile vechi sustineau ca acest lucru se intampla doar la bebelusi si, poate, la adolescenti. Astazi exista dovezi ca anumite tipuri de grasimi, precum si excesul de carbohidrati induc acelasi fenomen si la cei mai in varsta.

Pentru o parte din populatie (in jur de o persoana din patru) exista o susceptibilitate genetica pentru boli cardiovasculare in cazul consumului mare de grasimi. Daca ai o astfel de predispozitie fara sa stii, o dieta cu multe branzeturi grase, unt, carne de porc, ulei incalzit si altele asemenea, te poate apropia de un sfarsit prematur printr-un atac de cord sau un accident vascular.

Oxidarea grasimilor este o alta ingrijorare, mai ales vara, cand temperaturile sunt mari si exista tendinta de a asocia in diverse retete si oleaginoase (nuci, seminte, alune) care, incalzite, devin periculoase pentru sanatate.

Da, o dieta low-carb sau chiar ketogenica pot avea nenumarate avantaje daca este tinuta de cine trebuie, cum trebuie, cat trebuie si cand trebuie. Poate chiar si vara la cei cu experienta sau care beneficiaza de alimente si suplimente de calitate. Totusi, a recomanda grasimi prajite vara si diete hiperproteice drept “ketogenice” nu se incadreaza in aceste situatii.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

reclama mare, daca vrei foloseste contact