Carne

Pentru multi oameni carnea este cel mai dorit aliment. Pentru stra-stra-stra mosii nostri, consumul de carne, organe si grasime animala (dupa fructele de mare si peste) a dus la dezvoltarea omului modern, inclusiv a creierului.
Carnea contine proteine de calitate in cantitati mari, de minerale valoroase, usor absorbabile: fier, fosfor, zinc.Vitamina B12, esentiala pentru sanatatea sistemului nervos, este prezenta in cantitati suficiente in carne si organe.Colagenul din carne sustine sanatatea pielii si a articulatiilor. In special in regimurile de slabire, pentru evitarea aparitiei vergeturilor, un consum moderat de carne rosie bogata in colagen (vita) este foarte util.

In special pentru barbati carnea reprezinta o sursa de energie masculina si de potenta sexuala.

Chiar si pentru femei, fierul pierdut prin menstruatie si zincul necesar sistemului imunitar si reproducator pot fi aduse in dieta prin consumul moderat de carne.

Ce fel de carne mancam?

In trecut, omul consuma carnea si grasimea unei varietati mari de animale. Astazi, din cauza industrializarii am ramas la porc, gaina, vita si, mai rar, oaie. Carnea animalelor crescute in ferme (cu nutreturi artificiale) nu mai are nici pe departe aceeasi compozitie cu a animalelor crescute in libertate, hranite in mod natural. In special grasimile, sunt acum din cele “rele”, care predispun la boli cardiovasculare, inflamatorii si degenerative. De asemenea, chimicale cum ar fi pesticidele, insecticidele si ierbicidele se acumuleaza in grasime, iar odata intrate in corpul nostru nu mai ies niciodata sau se diminueaza in timp indelungat, manifestandu-si la nesfarsit efectele devastatoare.

Alimentele procesate (salam, pate de ficat) pot contine si aditivi cu potential toxic, pe langa grasimile saturate in exces, amidon, proteine de soia si grasimi vegetale hidrogenate. Avand in vedere ca un consum rational de carne este relativ redus fata de consumul obisnuit (adica exces), este foarte util sa iti gasesti o sursa de carne curata (animale crescute cu iarba sau in mod natural) si sa cumperi periodic, congeland surplusul si consumand treptat din el.

Cata carne mancam?

Excesul de carne poate duce la probleme de sanatate sau la deficiente nutritionale. In functie de activitatea fizica, 50-150g de carne pe zi (in medie) sunt suficiente intr-o dieta echilibrata a omului activ. La restaurant, alege portii mici (daca sunt disponibile). Daca portia este mare (200-300g) taie pur si simplu portia in doua inca de la inceput si imparte cu altcineva sau cere sa iti fie pus la pachet surplusul. Consumul de carne trebuie contrabalansat prin consumul de alimente cu pH alcalin, vegetale, in special frunze verzi.

Cum preparam carnea?

Sunt de preferat metodele care expun carnea la temperaturi cat mai scazute: fierberea, coacerea. Frigerea si prajirea pot genera substante toxice, daunatoare sanatatii. Grasimea vizibila ar trebui indepartata daca se ascoiaza cu carbohidrati, daca slabirea sau mentinerea greutatii este obiectivul tau si daca vorbim de carne din supermarket. In regimurile ketogenice si low-carb grasimea este recomandata.  Grasimea de la animalele crescute natural ajuta la asimilarea unor vitamine si minerale din celelalte alimente.

 

Imaginea reprezentativa pentru articolul: 
							Carne

 

Cand mancam carnea?

Tubul nostru digestiv este prea lung pentru o digestie optima a carnii. Aciditatea stomacului este si ea mai mica decat a carnivorelor exclusive. De aceea, este de preferat sa mancam carnea in prima parte a zilei si, bineinteles, dupa antrenament, pentru refacerea musculara. In timpul mesei carnea se consuma la inceput, fiind urmata apoi de celelalte alimente.

Cu ce asociem carnea?

Pentru o digestie si absorbtie optima carnea se consuma la inceputul mesei, fara a o combina cu alte alimente. Evitam in special branza, fainoase, cartofi, orez. Carnea are nevoie de mediul acid din stomac, mediu care poate fi neutralizat daca mancam si legume in acelasi timp. In special daca avem un continut mai mare de grasime (oaie, miel) nu este nevoie de o garnitura bogata caloric. O salata va fi de ajuns. Salatele de cruditati pot neutraliza substantele cancerigene prezente, de exemplu, in carnea preparata la gratar.

Producerea si procesarea carnii se face cu costuri ascunse foarte mari, duce la poluare si irosirea resurselor naturale (pamant agricol, apa, carburanti), de aceea trebuie folosita cu masura in alimentatia noastra, respectand atat natura cat si animalul care a fost sacrificat pentru ca noi sa ne putem hrani.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

reclama mare, daca vrei foloseste contact